Mięso – ceny z dn. 27.11.09.

Święta coraz bliżej, ale rynek mięsa jakby o nich zapomniał. Popyt wciąż jest słaby, a ceny spadają. Za to podaż rośnie w oczach. Bogatą krajową ofertę skutecznie uzupełnia także import. Bo przy niskim kursie euro, elementy wieprzowe za granicą kosztują taniej niż u nas.

Na przykład importowany schab bez kości można już kupić po 12 złotych. Ceny krajowego dochodzą do 13. Inne są proporcje w przypadku szynki. Bo tu na krajowym rynku zdarzają się oferty korzystniejsze od tych z zachodu Europy.

  • Elementy wieprzowe:

  • schab bez kości – import – 12,00 – 12,80 zł/kg
  • schab bez kości – kraj – 12,50 – 13,00 zł/kg
  • szynka bez kości – import – 9,00 – 9,60 zł/kg
  • szynka bez kości – kraj – 9,50 – 9,90 zł/kg

Zakłady już od kilku lat nie robią zapasów świątecznych. Bo na bieżąco można kupić tyle ile się chce. Przez najbliższe 2 tygodnie potrzebne będą elementy do produkcji wędzonek, takie jak szynka, karkówka czy łopatka. Ale na podwyżki przed tymi świętami jest już za późno – prognozują maklerzy. Bo na razie królują przeceny.

  • Półtusze wieprzowe pełne:

  • E 5,60 – 5,80 zł/kg
  • U 5,40 – 5,60 zł/kg
  • R 5,20 – 5,40 zł/kg

Dziś półtusze pełne w klasie E kosztują około 5 złotych 70 groszy. Każda kolejna klasa jest o 20 groszy tańsza. Na poniedziałek zaplanowano już 10 groszowe obniżki.

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP