Nawozy mikrolementowe – skompleksowane aminokwasami, chelaty czy sole?

Aby zapewnić roślinie jak najlepsze warunki wzrostowe oraz uzyskać wysoką jakość plonów trzeba stosować odpowiednie preparaty, dostarczające potrzebne mikroelementy. Nawozy, dzięki zawartym w nich kompleksom minerałów i odpowiednich związków, odżywią roślinę na odpowiednim etapie jej rozwoju. Przed dokonaniem zakupu, warto sprawdzić, jakim działaniem charakteryzują się poszczególne rodzaje – nawozy mikroelementowe, chelaty oraz sole.  

Mikroelementy – dlaczego są tak ważne dla roślin

Mikroelementy to nic innego jak pierwiastki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych. Niestety organizmy same w sobie mają ich mało, dlatego pierwiastki te należy dostarczać wraz z pożywieniem, czyli w przypadku roślin – wraz z nawozami. Rośliny w głównej mierze potrzebują miedzi, cynku, wapnia, potasu, manganu, molibdenu, a także żelaza i właśnie te mikroelementy można znaleźć w nawozach. Ich niedobór może przyczynić się do słabych plonów, dlatego należy je dostarczać roślinie w odpowiednim momencie rozwoju. Bardzo szybkim wchłanianiem charakteryzują się nawozy mikroelementowe dolistne (np. https://sklep.agrosimex.pl/metalosate-ca-5l.html), które stosuje się najczęściej po wytworzeniu pąków kwiatowych. Najlepiej sprawdzą się te skompleksowane aminokwasami, ponieważ dzięki nim substancje szybko przemieszczają się w obrębie rośliny, docierając do miejsc niedoboru, co zapewnia maksymalną przyswajalność (np. cynk skompleksowany aminokwasami: http://agrosimex.pl/product/maral-npk-6-5-5-1-zn/). Nawozy tego typu dynamizują tempo rozwoju rośliny, poprawiają także jakość owoców i ograniczają straty spowodowane chorobami fizjologicznymi, a niektóre nawet regenerują roślinę po uszkodzeniach mrozowych.

Chelaty i sole

Chelaty, podobnie jak nawozy z aminokwasami, stosuje się do nawożenia dolistnego, ale także do fertygacji. Są to substancje EDTA (kwas wersenowy) oraz DTPA (kwas pentetynowy), które otaczają „klamrą” mikroelementy i w ten sposób ułatwiają ich wchłanianie przez roślinę. Uściślając, chelaty łączą metale (cynk, żelazo, mangan, miedź) ze związkiem organicznym. Przykładem chelatu jest np.: http://agrosimex.pl/product-category/chelaty-mikroskladnikow/. Substancje te można stosować do grup roślin lub do konkretnej rośliny – wszystko zależy od składu nawozu chelatowego, ponieważ powinien on pokrywać konkretne zapotrzebowanie pokarmowe.

Sole wykorzystywane w nawozach to najczęściej siarczany (sole mikroelementów). Ich główną zaletą jest to, że są dobrze rozpuszczalne w wodzie, dlatego stosuje się je nie tylko dolistnie, ale także donasiennie i doglebowo. Decydując się na oprysk dolistny wodnym roztworem soli, należy koniecznie pamiętać o odpowiednim stężeniu preparatu, by nie poparzyć rośliny. Niebywałą zaletą soli jest duża zawartość czystego składnika, a także niskie ceny. Niestety, w porównaniu z chelatami, wykazują mniejszą przyswajalność przez rośliny.

Stosowanie właściwie dobranych do potrzeb rośliny nawozów, przyczyni się do wzmocnienia procesów wzrostowych roślin, poprawi ich zdrowotność, a także zwiększy plony. Dlatego, posiadając uprawę, warto uwzględnić różnego rodzaju nawozy – wieloskładnikowe, skompleksowane aminokwasami, chelaty i sole.


artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *