Pierwsza w Polsce proszkownia serwatki

Pierwsza w Polsce proszkownia serwatki

Na przełomie marca i kwietnia bieżącego roku w Lidzbarku Warmińskim Grupa POLMLEK uruchomiła nowoczesną proszkownię serwatki. W nowym zakładzie zbudowano unikatową w skali Europy linię do przerobu serwatki w postaci koncentratu białek serwatkowych WPC (Whey Protein Concentrate) oraz suszenia laktozy. 

Proszkownia jest najnowszą i zarazem największą w Europie inwestycją Grupy POLMLEK, a pierwszą taką w Polsce. Koszt jej budowy to ok. 250 mln zł. Zatrudnienie w niej znajdzie ok. 100 osób.

Proszkownia serwatki – budynek wykonany w żelbecie

Koncentrat białek serwatkowych (WPC) wykorzystywany jest do produkcji odżywek dla niemowląt, żywności dietetycznej, delikatesowych wyrobów mięsnych, suplementów do wyrobów piekarniczych i napoi. Ze względu na plany produkcji „baby food”(odżywki dla niemowląt), budynek wykonany jest w żelbecie, co jest zdecydowanie bardziej higieniczne od standardowych hal produkcyjnych.

Dzięki tej inwestycji w zakładzie w Lidzbarku Warmińskim będzie można przerabiać 6 milionów litrów serwatki płynnej na dobę. Dotychczas wydajność wynosiła około 3 milionów litrów serwatki na dobę. Co intersujące, nowoczesna instalacja pozwala także na produkcję mleka w proszku.

Proszkownia serwatki zbudowana w 12 miesięcy

Proszkowania serwatki została zbudowana w zaledwie 12 miesięcy dzięki wykorzystaniu technologii szalunków ślizgowych. Od marca 2016 trwał rozruch instalacji. W ciągu 2-3 tygodni instalacja będzie w pełni obciążona.
W latach 2015-16 Grupa Polmlek dokonała znaczących inwestycji także w pozostałych zakładach, które zaczynają pozytywnie wpływać na wynik finansowy.

źródło: materiały prasowe