Specjały z pszczelej spiżarni

Pszczelarstwo to trochę zapomniana dziedzina rolnictwa w Polsce. Jednak z uwagi na coraz bardziej popularną agroturystykę i promocję wyrobów lokalnych warto przedstawić krótką charakterystykę produktów pszczelich i ich „dobroczynne ” działanie na organizm ludzki. Produkty z pasieki wykorzystywane są również w farmaceutyce do produkcji leków i kosmetyków oraz piekarnictwie i gastronomii jako dodatki do wypieków i dań.

Najbardziej rozpowszechnionymi wśród specjałów pszczelej pracy są miody.

Miód spadziowy – tzw. miodowy „antybiotyk”, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie, zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż miody nektarowe, zwiększa odporność organizmu. Miód spadziowy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych. Wszystkie miody po krystalizacji nie tracą swoich właściwości odżywczych i leczniczych. Miód możemy spożywać w różny sposób: najlepiej naczczo, a także rozpuszczony w letniej wodzie, mleku jako dodatek do twarogów. Przykładowe dawkowanie: – profilaktyczne – 1 łyżka dziennie, – odżywczo – 1-3 łyżki dziennie przez rok z przerwą 1-3 miesięcy, – leczniczo – 1-4 łyżek trzy razy dziennie przez okres 1-3 miesięcy.

Miód wielokwiatowy – zawiera bogaty zestaw składników kompleksowo działających na organizm człowieka, szczególnie polecany przy alergiach i katarze siennym.

Miód lipowy – bardzo aromatyczny, po skrystalizowaniu ma postać drobnoziarnistą o barwie złocistożółtej – polecany jest przy grypie, przeziębieniach, kaszlu ma silne działanie wykrztuśne. Działa także uspakajająco i obniża ciśnienie krwi.

Miód akacjowy – jasny, przeźroczysty, wolno się krystalizuje i przybiera barwę białą lub słomkową. Miód akacjowy wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę, działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Zalecany przy schorzeniach nerek, dróg moczowych, nadkwasocie żołądka oraz zaburzeniach przewodu pokarmowego.

Miód wrzosowy – ma barwę od bursztynowej do ciemnobrunatnej; jego galaretowata konsystencja zanika po krystalizacji. Miód wrzosowy ma bardzo silny aromat i smak. Polecany jest w stanach zapalnych dróg moczowych i gruczołu krokowego, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit i biegunce.

Miód rzepakowy – polecany dla osób cierpiących na choroby serca. Poza tym zwiększa detoksykacyjne możliwości wątroby.

Miód gryczany – o brązowym kolorze, ostrym smaku i silnym aromacie. Stosowany jest w piekarnictwie do podnoszenia walorów smakowych wypieków, najlepszy do wyrobu miodów pitnych. Zalecany przy niedoborze żelaza w organiźmie. Przyspiesza procesy zrastania się kości oraz działa wspomagająco przy schorzeniach układu krążenia , działa antymiażdżycowo.

Obok miodów do wyjątkowych produktów „pszczelej pracy” możemy zaliczyć:

Propolis – substancję o barwie od jasno brązowej do brunatnej, którą pszczoły zbierają z pąków roślin i żywic. Propolis jest produktem bakteriobójczym, wykorzystywanym do produkcji leków. Jest bardzo pomocny w leczeniu trudno gojących się ran i oparzeń. Propolis ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne.

Pyłek kwiatowy – to lekko strawne białko roślinne – bogate źródło aminokwasów, mikroelementów i witamin. Ogranicza i hamuje proces miażdżycy. Wzmacnia odporność organizmu. Wpływa pozytywnie na skład krwi, normalizuje czynności jelit, obniża ciśnienie, działa leczniczo na system nerwowy, reguluje przemianę materii, polecany przy zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty) i anemii.

Pierzga – to pyłek kwiatowy wzbogacony przez pszczoły, złożony w plastrach, a następnie poddany procesowi dojrzewania. Powstały w ten sposób nowy produkt odznacza się odmiennym składem biochemicznym w porównaniu z pyłkiem. Pierzga wspomaga leczenie wielu chorób, działa wzmacniająco i regenerująco na organizm. Wzmacnia układ nerwowy, reguluje funkcjonowanie układu trawiennego, działa ochronnie i odtruwająco. Pierzga polecana jest również w chorobie wieńcowej (obniża poziom cholesterolu w krwi), w schorzeniach gruczołu krokowego i w osłabieniu wzroku.

Mleczko pszczele – wydzielina pszczół karmicielek o silnych właściwościach antybiotycznych, poza tym zawiera szereg makro i mikroelementów, tłuszcze, cukry, aminokwasy, witaminy i białka.

Mam nadzieję, że udało mi się zainteresować Państwa pszczelimi produktami i zachęcić do skorzystania z „bogatej spiżarni” przy pasiekach. Sądzę , że wiele z tych specjałów może choć w części zastąpić syntetyczne leki z naszych domowych apteczek. Sezon na przeziębienia i infekcje grypowe trwa, więc może warto spróbować?

Dodaj komentarz